top of page

De vraag die ik vaak krijg. Te vaak!

Je leest dit vast omdat je beter wilt leren zingen. Klopt hè?

Wellicht heb je zelf zangles, of kijk je gewoon heel veel filmpjes op YouTube en leert zo hoe je beter kunt leren zingen.


De vraag die ik de laatste tijd heel veel van leerlingen krijg is: “moet ik deze beweging ook op het podium doen?”


Welke beweging? Nou, ik heb een aantal oefeningen die ik met leerlingen doe die een beweging met zich meebrengen. Je zult er op mijn YouTube kanaal ook een aantal vinden.

Vaak zijn het bewegingen die zorgen dat het onderlichaam actief wordt tijdens het zingen.

Ook doe ik bewegingen die zorgen dat de ribbenkast open en actief wordt of die het middenrif stimuleren.


Wat ook heel vaak voorkomt is dat ik een beweging doe, of meer een houding, die zorgt dat bepaalde spanningen verdwijnen.


Al deze oefeningen werken super-super goed.


Maar de gemiddelde leerling wil een quick fix. We leven in een tijd waarin je met één druk op een knop een maaltijd kunt bestellen. Helaas is de stem onderdeel van je lichaam. Zingen is een sport. En wil je beter kunnen zingen, dan moeten je spieren in je hele lichaam, ja in je héle lichaam, nieuwe patronen leren. Beter worden in zingen is dus niet een onderwerp waar je met short-cuts dingen kunt verbeteren. Het is een proces. Je moet vaak een oefening herhalen zodat hij effect heeft. Je moet vaak een oefening doen in het bijzijn van je zangdocent om te checken of je hem correct doet.


Mijn antwoord op deze vraag is dus altijd:


“Nee, je hoeft deze beweging niet op het podium te doen. Na 120 herhalingen weten de spieren die je absoluut nodig hebt om het geluid te produceren precies wat ze moeten doen, en is de grote beweging vaak niet meer nodig. Maar voordat we daar zijn zul je de hele beweging wel moeten maken, en vaak moeten herhalen.”


Ik weet dan dat als de leerling in mijn studio al denkt aan het podium, dat hij op zoek is naar een quick-fix. Dat hij waarschijnlijk thuis de oefening ook niet zal doen, en zeker geen 120 keer.


Het spijt me je te moeten teleurstellen, maar zingen is iets dat je vaak moet doen. Het valt in dezelfde categorie als viool spelen, diepzeeduiken en hordelopen. Je hebt een uitgebreide skillset nodig en alle onderdelen die je niet van nature beheerst (het komt weleens voor, dat beginnende zangers een natuurlijke aanleg voor ritme, harmonieën of instrumentbeheersing hebben) moet je eindeloos en correct oefenen.


Dat is naast effectief ook nog eens hartstikke leuk, dus er is echt geen man overboord, maar wel goed om te weten voordat je aan zanglessen begint.


Zingen is nog steeds makkelijker dan viool spelen, je behaalt sneller resultaten omdat je je instrument al dagelijks gebruikt tijdens het spreken, maar de uren die je erin stopt zijn heel belangrijk, en de tips opvolgen die je docent je geeft zijn heel belangrijk.


Ik wens je heel veel succes op je zang-reis, en mocht je eens hulp nodig hebben, dan weet je me te vinden. Een proefles van 30 minuten waarin ik je een paar oefeningen geef waar je weken mee vooruit kunt is zo geboekt. Eén druk op de knop is genoeg.





Bij deze ook nog even de video die ik maakte. Spit het youtubekanaal als je wilt even helemaal uit. Daar staan sowieso enkele oefeningen met een beweging.


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram
bottom of page