top of page

De Teletubbies

Hoe de Teletubbies je een betere zanger kunnen maken.

In de vroegere dagen van mijn lespraktijk probeerde ik eens iemand uit te leggen hoe je op een fijne en verantwoorde manier een klank begint te zingen, zonder spanning. Ik kende het begrip glottisslag en wist zo goed als alles over de werking van het strottenhoofd, de stembanden, en hoe de lucht erdoor omhoog komt.

Toch lukte het me niet om wat ik wist en kon over te brengen aan mijn student. Ik deed het voor, legde het in uitgebreide, ingewikkelde technische termen uit, maar zonder resultaat. Een blunder! Beginnersfout.

Tot ik uit wanhoop begon te associëren en uitkwam bij een heel duidelijk voorbeeld: De Teletubbies.

“Teletubbies? Maar je lessen zijn toch voor jeugd en volwassenen?” Hoor ik je vragen.

Ja, dat klopt! Het voorbeeld is echter heel goed, en omdat we allemaal wel eens de Teletubbies hebben gehoord werkt het perfect!

Nu heb ik iets belangrijks overgeslagen: Het begrip ‘glottisslag’. Dat is een begrip dat nauwelijks iemand kent, tenzij je zelf zang hebt gestudeerd, een vreemde taal, of linguïstiek.

Geeft niks, want de Teletubbies doen het voor! Ze zeggen constant: “Oh Oh”, nietwaar? En dat is precies wat een glottisslag is.

Wat kunnen we dus van de Teletubbies leren?

Eerst is het misschien goed om te weten dat sinds ik op dit voorbeeld stuitte die eerste keer, dat het me altijd gelukt is om de zanger in mijn studio bij te brengen om op een fijne manier te beginnen aan een klank.

De ‘Oh Oh’ van de Teletubbies is namelijk niet te hard. En als je op die manier begint, met een zachte glottisslag dus, dan zet je het strottenhoofd en de omringende spieren niet strak van de spanning en kun je rustig en op een hele gebalanceerde manier je klinker en de te zingen noot vormen.


In onderstaande video leg ik het uit en doe het voor.

Doe je mee met de video?

En laat me alsjeblieft in de commentaren weten of het je lukt!

Liefs, Anne


P.S. Vroeger verboden de klassieke zangdocenten hun leerlingen om überhaupt te zingen met glottisslagen en leerde elke zanger te zingen met een gelijktijdige aanzet. Het zou namelijk slecht zijn voor de stembanden om een glottisslag te maken. Dit is gelukkig achterhaald. We spreken immers allemaal voortdurend met glottisslagen. En onze stem vaart er prima bij. Als je echter te veel druk laat ontstaan bij je aanzet zodat de toon erna eronder leidt, dan is het heel zinvol om de Teletubbie-aanzet te gebruiken. Probeer het maar!


112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page