top of page

Het zangerstype


Jaren geleden, toen ik nog op het conservatorium zat, ontmoette ik voor het eerst mijn nieuwe zangtechniekdocente. Het eerste dat ze tegen me zei was:"Je bent in ieder geval wel het zangerstype". Ik vond het een opvallende opmerking, want hoe wist ze dat nu? en wat betekent het om het zangerstype te zijn?

Ik was nog jong, dus ik wist niet wat ik met deze opmerking moest. Was het een compliment? Deze opmerking is me bijgebleven en in mijn eigen carriere als zangeres en zangdocente heb ik er nog vaak aan gedacht.


Nu ik al meer dan 15 jaar les geef aan zangers merk ik vaak dat ik bezig ben het lijf van mijn leerlingen in beweging te krijgen. Sommige zangers hebben de neiging zichzelf klein te maken. Dit is een soort bescheidenheid of terughoudendheid en zorgt ervoor dat de zanger in kwestie zowel geestelijk als lichamelijk kleiner lijkt te worden. Spieren worden minder beweeglijk, ze gaan minder inademen en er komt minder flexibiliteit in lichaam en dus ook in muzikale expressie.


Laatst zag ik een goed voorbeeld op Youtube. Een jonge zangeres genaamd Tate McCrae. Ze zingt eenvoudige liedjes, maar doet dat met een overgave die het tegenovergestelde is van dat klein maken. Het is absoluut niet bescheiden. Als ze zingt is het vol overgave, en soms danst ze er ook bij. Prachtig om te zien omdat het heel naturel is en daarom ga je als luisteraar en kijker helemaal mee met haar verhaal.


En toen dacht ik weer aan het zangerstype. Tate McCrae is een zangerstype. Ze beweegt makkelijk, presenteert zich op een natuurlijke manier en gebruikt haar stem alsof het geen moeite kost.


Wat ze doet is spontaan, ongeremd en expressief.


Aha! Dat is dus wat we willen van performers. We willen gemak zien, en expressie.


En nu wat je hier van kunt leren, want dat is natuurlijk waarom ik dit opschrijf ;)


De zangers in mijn lessen zijn soms wel e soms niet het zangerstype, en het maakt helemaal niks uit of je het zangerstype bent. Je kunt je lichaam namelijk herinneren aan de juiste modus waarin je expressief bent.


Oefen de houdingen die je op het plaatje bij dit blog ziet. Het zijn superheldenhoudingen. Toon spierballen! Sta fier rechtop! Voel je alsof je net een wedstrijd hebt gewonnen. Dat brengt je lichaam in een andere staat dan bescheidenheid.


Probeer het maar eens. Tijdens de les, of tijdens het oefenen. en vooral vlak voor een optreden of auditie.


En laat me weten wat het met je doet. Heb je een nieuwe ervaring? Laat me dat weten in de comments of stuur me een bericht. Zelf proberen in de les? Kan ook!


Heel veel succes!


Anne


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page