top of page

8 missers die je kunt voorkomen op het podium.


Je denkt misschien wel dat het nooit zal lukken: Een lied zingen op een podium. Het publiek een mooie ervaring geven. Een geweldig applaus ontvangen.

Toch kan dat!

Afgelopen weekend had Singing Circle een leerlingenconcert. Al mijn leerlingen traden op. Het was een geweldige avond omdat elke zanger op zijn eigen manier op het podium stond. Het mooie was dat het publiek van elke zanger genoot. Dat was duidelijk te voelen.

De zangers waren goed voorbereid en stonden met genoeg gemak op het podium.

Wil jij ook het podium op? Of opnieuw het podium op?

Wil je weten welke 8 missers je kunt voorkomen en hoe? Lees dan snel verder!

1. Je maakt geen contact met het publiek. Dit komt omdat je zo zenuwachtig bent dat dat je niet lukt.Zie het eens anders: Het is de bedoeling dat je contact maakt met het publiek. De mensen in de zaal willen ook contact met jou. Als je dat contact maakt, dan zul je zien dat je performance ook meteen beter voelt voor jezelf en je publiek!

2. Je zingt onzuiver omdat je jezelf niet hoort. Dit is een probleem dat altijd weer terug zal keren wanneer zangers werken met versterking. Dit probleem moet altijd eerst opgelost worden. Wat je niet moet doen: Stoer doen en gewoon beginnen met zingen.

Nee: Het is belangrijk voor je dat je jezelf goed hoort zodat je op je best kunt presteren. Dit is prioriteit niummer 1. Is het nog geen prioriteit voor de geluidsman? Zorg dan dat het prioriteit wordt! Ik heb me hier laatst nog eens in vergist toen ik dacht dat het zaalgeluid helemaal uit stond, de band al speelde en ik een beetje neuriede in de microfoon, wachtend op een moment om de geluidsman aan te spreken. FOUT! Het publiek heeft al mijn geneurie gehoord want het zaalgeluid stond wel degelijk aan!!!

3. Je vergeet de tekst. Dit komt doordat je het verhaal niet helder hebt. Wanneer je het verhaal van je lied helemaal snapt en van begin tot eind kan vertellen, ook in andere woorden, dan vergeet je de tekst niet zo snel. Zie ook het blog over tekst uit het hoofd leren.

4. Je maakt veel fouten. Dit komt doordat je niet goed bent voorbereid. Dat is geen ramp. Dat gebeurt ons allemaal wel eens. En misschien moet je nog leren hoe je je precies moet voorbereiden en waar je je precies op voorbereidt.

Zorg dat je de inhoud van je stuk binnenstebuiten kent, de tekst, de begeleiding snapt, de instrumentale stukken kent en weet hoe lang ze duren.

Zorg er ook voor dat je weet of je met microfoon zult zingen of zonder. Wie je zal begeleiden en op welk instrument in het programma je bent ingedeeld. Hoeveel man publiek er is. Hoe groot de zaal is. Al die dingen zijn goed om van te voren te weten zodat je je goed voorbereid voelt en niet ineens voor een onverwachte situatie staat.

5. Je komt zenuwachtig over. Dit lijkt logisch, maar waarom eigenlijk? Het publiek is razend benieuwd wat jij voor ze komt zingen. Je mag dus helemaal je ruimte innemen op het podium, want dit is jouw moment. Neem dat moment en maak er het beste moment van de dag van!

Heb vertrouwen. Want wat kan er nou mis gaan uiteindelijk? STel je het allerslechtste scenario voor: het publiek vind het hooguit misschien niet geweldig. Nou hoe erg is dat? Dan doe je de volgende keer toch weer een schepje er bovenop. Je kunt alleen omhoog op de ladder!

6. Je performance mist passie. Dit komt of door de zenumen of doordat je het misschien niet gepast vind om met passie te zingen. Vergis je niet: Je publiek wil de passie voelen. Durf te 'overdrijven' en ons te laten voelen waar het stuk over gaat. Bang dat je dan uit de bocht vliegt? Snap ik. Dat betekent dus dat je ook met meer passie moet oefenen. Ook in de les!

7. Je doet allerlei stomme dingen. Althans dat vind je zelf. Kan het misschien zijn dat je de lat te hoog hebt gelegd? Of dat je jezelf al hebt veroordeeld als je niet het effect behaalt met je eerste noot dat je had willen behalen? Relax. Muziek is iets dat zich ontwikkelt in de tijd. Het bestaat uit een hele serie momenten. Je kunt dus telkens toeleven naar een volgende noot, een volgend woord. een volgende spannende uithaal. Maak er steeds wat moois van in plaats van steeds te denken wat je niet goed doet!

8. Je voelt je zichtbaar ongemakkelijk in je lichaam. Je weet niet waar je je handen moet laten. Laat ze gewoon hangen. Als ze af en toe meebewegen is het prima. Sta niet stil op het podium maar beweeg natuurlijk en met veel energie. Ik bedoel natuurlijk niet dat je als een dolle heen en weer moet gaan rennen. Maar dat je lichaam 'aan' staat. Bekijk de video van je performance en kijk er eens goed naar. Wat doen je handen? Neem de volgende performance, waar je je handen bewust laat hangen ook op en kijk dan weer.

Welke misser heb je wel eens gemaakt? En wat heb je gedaan om het op te lossen?

Laat het me weten in het commentaarveld hiernaast. Ik hoor graag van je!

Liefs, Anne

P.S. Je kunt me altijd mailen met vragen. Ik help je graag!

600 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram
bottom of page