top of page

Het Recept


Mijn visie op zingen: Ik geloof dat lekker en goed zingen hetzelfde is.

Ik groeide al zingend op. Ik vond dat heerlijk om te doen. Mijn moeder hield me niet tegen. Een beslissing van haar waar ik achteraf heel blij mee ben.

Omdat ik er plezier in had, én in een muzikale omgeving opgroeide, leerde ik mezelf zingen.

Veel later ging ik zanglessen volgen en raakte ik er van overtuigd dat er regels waren waar ik me aan moest houden en een standaard waar ik aan moest voldoen. Ik werd een perfectionist op het gebied van techniek. Het gevolg: De passie was niet meer te horen.

Als zangdocent werk ik met heel erg veel zangers. In 75% van de gevallen is het zo dat ze als ik ze voor het eerst ontmoet niet lekker aan het zingen zijn. Ze houden zich in.

Als dit het geval is kan ik een zanger leren met enthousiasme te zingen. Zich volledig te geven.

En weet je wat het opvallende is?

Wanneer iemand met passie en overgave zingt, doet zijn lichaam zangtechnisch precies het goede!

Factor 1: Lef

Noem het Lef. Passie. Enthousiasme. Engagement. Het is precies hetzelfde gevoel!

Andere factoren:

Natuurlijk zijn er andere factoren die er voor zorgen dat je goed leert zingen. De muzikale omgeving waar ik in opgroeide is essentieel geweest. Ik leerde naar klassieke muziek luisteren, naar de Beatles. En speelde met mijn zus het spelletje: 'zing de juiste harmonie'. Dat hadden we zelf bedacht.

Factor 2: Train je oren!

Omgeef jezelf met muziek. Luister naar verschillende genres.

Ga een akkoordinstrument bespelen. Stort jezelf in de muziektheorie. Ga daarmee spelen. Maak liedjes. Speel met anderen. Volg cursussen. Lees boeken over theorie en harmonie.

Factor 3: Ken je stem!

Al spelend en ontdekkend leer je heel veel over je stem. Niet alles lukt je misschien zelf. Laat je niet van de wijs brengen :) net als ik. Ga niet denken dat techniek heilig is, maar leer je stem wel begrijpen door technieklessen te volgen. Lees de methode van Cathrine Sadolin, de Complete Vocal Technique, zodat je de anatomie begrijpt en begrijpt wat je doet wanneer je verschillende geluiden maakt.

Hierdoor gaat je leerproces met grote stappen vooruit.

Factor 4: Experimenteer!

Dit is de juiste mindset. Wat je ook doet: met lef en enthousiasme zingen, je oren trainen, je stem leren kennen. Doe het zo dat je aan het spelen bent. Leg de lat niet te hoog. Wees als een kind. Probeer dingen uit. Durf fouten te maken. Ook wanneer je met anderen werkt, speel!

Ga lekker aan het werk met deze indeling. Ik denk dat het je zal helpen om op deze manier je zangtijd in te delen.

Kies 1 van de 3 factoren om aan te werken.

1. Zing met enthousiasme.

2. Train je oren.

3. Ken je stem. .........en doe het met de juiste mindset: Experimenteer.

Wil je dat ik eens naar je luister? Stuur me een mp3 tje.

Wil je bij mij oefenen? Bekijk de trainingen.

Succes!

​Groetjes, Anne

P.S. Deel dit bericht met andere zangers als je denkt dat het hen ook zal helpen.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page