top of page

10 tips om voluit te kunnen zingen.


Wanneer wordt een zanger echt interessant om naar te luisteren en kijken? Wanneer winnen zangers talentenjachten, of worden ze ontdekt?

Wanneer hij/zij er helemaal voor gaat! Er gebeurt iets met je zang, je performance en dus met het publiek wanneer je je er in STORT.

Heel vaak komen er zangers bij me bij wie dat niet helemaal lukt.

Het volgende artikel is voor iedereen die dat (wel eens) heeft. Lees het en heb je zelf een tip voor de lezers? Reageer in het commentaarveld hieronder.

Zing je niet voluit? Misschien voel je je niet 100% op je gemak, of voel je een onzekerheid over je stemgeluid of je muzikale keuzes.

Wat er gebeurt is dat de luisteraar dit merkt en ook een stapje terug doet.

Dit wil je NIET!

Wanneer je er niet helemaal voor gaat creeer je ook spanningen in de stem, die je dan zelf kunt gaan ervaren als stemproblemen.

Wat te doen?

1. Ga in een groep zingen. Groepen zijn gezellig en leuk. Je zingt samen. Zo zing je al snel makkelijker. Stop niet bij je eerste successen.

Ga solo's zingen in je groep en vraag groepsleden om naar je te luisteren. Blijf groeien! Zoek je nog een groep? Kijk eens bij Vocal Group 628.

2. Neem jezelf op. In het begin schrik je ervan. Dat komt simpelweg doordat je stem binnenin je hoofd anders klinkt dan van buiten. Dat schrikken is na 20 keer luisteren weg. Durf te analyseren wat je hoort en daar conclusies aan te verbinden. Verander zanggewoontes die jouw niet dienen.

3. Zing voor anderen. Je familie en vrienden zijn je goed gezind. Vertrouw op ze en leer van de ervaring en feedback. Als je familie en vrienden je hebben horen zingen en je wil meer, organiseer dan concerten, of ga op straat spelen. Maak de kring steeds groter.

4. Vraag om feedback. In het begin moeilijk, maar doe het! Vraag het eerst aan je naasten, dan aan je coach, blijf zorgen dat je je op je gemak voelt en dat je van de feedback kan leren.

5. Kies in het begin makkelijke songs. Waarom zou je het jezelf meteen moeilijk maken. Je luisteraars weten niet dat dat voor jou makkelijk is!!!

6. Heb je een optreden of auditie? Natuurlijk wil je voluit en vrij kunnen zingen! Bereid je zo goed voor dat je je lied kan dromen. Zo is er geen risico meer dat je on the spot moet nadenken en een verkeerde weg inslaat. De tekst, de melodie, je performance, alles kan een gewoonte worden waar je vol op kunt vertrouwen. Wil je meer tips om je voor te bereiden op een auditie. Stel je vraag tijdens het Singing Circle Webinar op 26 september.

7. Laat alle "wat als....."gedachten los. Wat kan er gebeuren als dingen misgaan? Je gaat niet dood. Het kost bovendien te veel energie om alle "wat als.... " gedachten te denken. Stop die energie liever in het inleven in je lied!

8. Neem jezelf niet te serieus. Heb zelf plezier in wat je doet. Mensen die plezier aan het maken zijn klinken meestal veel fijner dan mensen die zich zorgen maken.

9. Visualiseer succesmomenten. Klinkt zweverig, maar grote athleten en performers gebruiken deze tool. Barbra Streisand is het eerste voorbeeld dat er in me opkomt. Jim Carrey en Oprah Winfrey zijn nog twee mensen die deze techniek met succes gebruiken!

10. Denk aan niets anders dan het lied dat je zingt. Gebruik je hele lichaam en al je energie om dat te zingen wat er nu komt.

Ga hiermee aan de slag! Stuur me al je filmpjes en mp3tjes en nodig me uit voor je optredens. Ik juich je toe en wens je alle succes!

Laat me weten hoe het gaat in een mail.

Vond je deze informatie waardevol? Deel dan deze blog met andere zangers!

Op jouw muzikale succes!

Anne


1.385 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page