top of page

12 dingen die een zanger moet weten.


Je wil vrij kunnen zingen. Makkelijk kunnen zingen. Zingen met een gezond stemgebruik. Je wil zingen met een goede stemtechniek. Alle noten halen. Je wil je vrij voelen in de muziek. Aanvoelen waar de begeleiding heengaat. Je wilt kunnen spelen over de begeleiding. Je wil je publiek meeslepen. Je wil een spetterende performance geven. Je wil jezelf begeleiden.

Al met al wil je een geweldige zanger zijn.

Dat is niet onmogelijk……..

Ik kan je helpen.

Ik heb 12 dingen opgeschreven die je moet weten als je dat wilt bereiken.

Lees deze tips en laat me weten wat je er van vind. Ik lees graag je reactie in het commentaarveld hiernaast.

1.Sta jezelf toe om lelijk te zingen.

Alleen als je ook lelijk durft te klinken kun je groeien. Neem een risico wanneer je een oefening doet. Doe de oefening helemaal. Pas als je ook lelijk durft te klinken en het oordeel even laat voor wat het is, komt er ruimte voor een nieuwe techniek. Dit geldt in een les, maar ook wanneer je thuis iets probeert en jezelf opneemt.

Helpt bij: Techniek, Muzikaliteit, Gemak, Performance, Creativiteit.

2.Heb plezier in het leren.

Plezier hebben is niet alleen leuker. Het is ook belangrijk. Je leert eenvoudigweg makkelijker wanneer je plezier hebt. Neem de dingen niet zo zwaar op en neem vooral jezelf niet te serieus. (Houdt wel je discipline natuurlijk). Probeer nieuwe dingen uit als een kind. Met een open blik.

Helpt bij: Techniek, Muzikaliteit, Gemak, Performance, Creativiteit.

3.Blijf actief!

Wanneer je er 100% voor gaat werkt je hele lichaam en geest mee om het resultaat te bereiken dat jij wilt. Zing dus geen noot met halve energie. Wees bezig met de boodschap en het gevoel van je lied. Zet je hele lichaam in voor de juiste techniek. Heel vaak zie ik zangers een beetje minder energie geven als ze de techniek begrijpen. Ze gaan een beetje energie sparen. Neem in zo’n geval liever een kleine pauze en ga er dan weer 100% voor.

Helpt bij: Techniek, Performance.

4.Gebruik je spieren.

Ademsteun? Al jaren werk ik met zangers aan ademsteun en ik heb geconcludeerd dat deze drie spiergroepen bij iedereen effect opleveren. Je lage buikspieren gebruik je om de lucht omhoog te bewegen naar je strottenhoofd. Trek je buikspieren langzaam in terwijl je zingt. (check de video) Je bovenste buikspieren maak je licht bol. Er is een punt op een paar centimeter onder het borstbeen/sternum dat je licht naar voren kunt duwen tijdens het zingen. (check de video) De brede rugspier (latissimus dorsi) aanspannen tijdens het zingen van harde noten geeft extra ademsteun en extra klankkast. Dit is een techniek uit de EVT. Wanneer je deze spier aanspant, door je schouders recht naar beneden te duwen, of denkbeeldige sinaasappels onder je armen uit te persen, gaan je borstbeen en je ribben aan de voorkant licht omhoog en maak je meer klank.(Check de video)

Helpt bij: Techniek

5.Zing met resonans.

Wanneer je in de badkamer zingt klinkt het altijd goed! Leer om ook zonder badkamer met resonans te zingen en je zang krijgt een hele nieuwe dimensie. Resonans is wanneer de botten in en om je gezicht gaan meetrillen. Dat werkt het beste wanneer je op /oe/ zingt.

Probeer je van alles, maar lukt het nog niet? Stel je vraag in het commentaarveld hiernaast en hij wordt beantwoord in het Webinar op 26 september.

Helpt bij: Techniek.

6.Droog je stem niet uit.

Iedereen weet dat het slecht is voor je stem om te roken of alcohol of koffie te drinken. En waarom doen zangers dit dan toch? Het antwoord zit in het uitdrogen. Er zijn veel meer middelen die de stem doen uitdrogen. Allerlei medicijnen doen precies hetzelfde. 1 kopje koffie of 1 glas wijn droogt je stem niet uit, maar hoe meer, hoe erger. Houdt dus goed in de gaten hoe je stem functioneert. Toen ik een maand lang helemaal geen sigaretten, koffie, alcohol of medicijnen had gebruikt wit ik pas hoe mijn stem klonk wanneer er echt genoeg vocht in mijn stembanden bleef zitten.

Helpt bij: Techniek.

7.Een gezond lichaam, een gezonde stem.

Sporten, veel frisse lucht, gezond eten. Deze dingen doen alle performers en mensen die hun lichaam als instrument gebruiken. Dit is niet voor niets. Ikzelf doe mijn oefeningen, beweeg genoeg, eet geen suiker, vlees, koffie. Kijk welke routine voor jou goed werkt. Ik hoor graag je tips.

Helpt bij: Techniek

8.Neem een goede coach.

Alleen werken met youtube. Jezelf opnemen. Voor je vrienden zingen. Het is allemaal heel waardevol. Een goede coach kan je in 1 les soms hetzelfde opleveren als een jaar ploeteren.

Helpt bij: Techniek, Muzikaliteit, Gemak, Performance, Creativiteit.

Wil je een keer een gratis intake? Schroom niet om me te mailen.

9.Gebruik je natuurlijke geluid.

Veel zangers hebben een ideaal. Ze willen klinken als een idool. Dit betekent vaak dat ze vanaf het begin aanpassingen maken aan hun eigen geluid. Dit levert vaak kleine spanningen op die moeilijk weer te verwijderen zijn. Ga eens kijken wat er gebeurt als je helemaal terug gaat naar jouw eigen geluid. Hoe doe je dat? Maak de geluiden die je stem in ontspannen toestand maakt. Spreek. Lach. Huil. Roep. Heb het lef om eens met dit geluid een liedje te zingen. Neem dat op. En luister maar hoe dat klinkt.

Helpt bij: Techniek, Muzikaliteit, Gemak, Performance, Creativiteit.

10.Train je oren!

Zangers gebruiken niet alleen hun stem, maar ook hun oren. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Door de luisteraars. Door de zangers zelf. En zelfs door zangcoaches wordt dit aspect van het zingen niet genoeg onderkend. Wil je namelijk vrij kunnen zingen, dan moet je je gemakkelijk kunnen voelen in de muzikale omgeving. Je moet het gevoel hebben dat je echt kunt ‘landen’ in de begeleiding van je and, pianist of koor. Zangers voelen zich vaak onzeker over een noot die ze zingen:”Is dit wel de goede toonhoogte?” Als zanger ben je ook muzikant. Train dus je oren en je muzikale kennis. Doe dit door een instrument te bespelen. Of een muziektheorie/solfègecursus te volgen die speciaal ontworpen is voor zangers.

Helpt bij: Muzikaliteit, Gemak, Creativiteit.

Vragen? Stel je vraag in het commentaarveld hiernaast en hij wordt beantwoord in het Webinar op 26 september.

11.Luister naar andere zangers.

Laat je inspireren. Live of uit je telefoon. Kopieer dingen die je mooi vind. Natuurlijk blijf je je eigen stemgeluid gebruiken en je eigen creativiteit.

Helpt bij: Techniek, Muzikaliteit, Performance.

12.Maak muziek met anderen.

Uitwisseling met anderen is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Je hoort nieuwe dingen en kunt meteen vragen hoe ze dat precies doen en waar ze dat geleerd hebben. Je merkt of jouw ideeën werken en wat de ander(en) fijn vinden om te horen. Dit is leren in het kwadraat.

Heb je nog geen band? Zoek er een. Een koor is natuurlijk ook prima. Jamsessies. Zelfde effect.

Laat me weten wat de beste manier was om met anderen in contact te komen! Laat een commentaar achter, dan help je alle andere lezers ook weer verder!

Helpt bij: Muzikaliteit, Performance, Creativiteit.

Doe je best bij het bereiken van je doelen en laat me weten hoe je ze toepast in het commentaarveld hiernaast.

Heb je andere vragen? Stel je vraag in het commentaarveld hiernaast en hij wordt beantwoord in het Webinar op 26 september.

Op jouw muzikale succes!

Anne Brattinga

P.S. Vond je deze tips waardevol? Deel ze met je vrienden!

Photo Credit: Michele Kelder


1.485 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page