top of page

Songwriting Tips!


Wil jij je eigen muziek kunnen maken, maar heb je het gevoel dat het nog niet (goed genoeg) lukt?

Ik weet natuurlijk niet precies waar het bij jou niet lukt, maar ik weet wel dat ik 10 jaar lang dacht dat ik het niet kon. Tot het moment dat mijn coach me een paar eenvoudige tips gaf.

Dus lees snel. Ik weet zeker dat er voor jou een handige tip bij zit!

Wat moet je doen om goede stukken te schrijven?

Ik heb 6 tips voor je en 1 bonustip!

1. Neem je creatieve sessies elke keer op.

Neem elk idee op. Niet alleen dat idee dat opnemenswaardig is. Nee elk idee. Luister daarna terug en selecteer wat bruikbaar is en wat niet.

Het kan! Pak je smartphone en druk op record. Je ideeën blijven bewaard.

Ik snap dat je eerst begint met improviseren en spelen en nog niet denkt aan het resultaat. Maar toch doe je er goed aan om meteen je opname aan te zetten.

2. Luister het terug.

Je ordent je ideeën in categorieën: geniaal/bruikbaar/onzin. Hier leer je otzettend veel van!

Wees mild voor jezelf. Natuurlijk mag je ideeen hebben die later onzin bleken te zijn.

3. Gebruik je sterkste emoties als inspiratie.

Wees dapper. En zoek je sterkste emoties op. Deze emoties bevatten een enorme bulk aan creativiteit.

Denk aan: Verlangen. De Liefde. Verdriet. Lust.

Verlies jezelf helemaal in deze emoties en pak dan je instrument.

Dit vergt echt durf. Durf jezelf op je zwakst te zien. Durf daarover te schrijven. Wees eerlijk. De kracht in de emoties blijft bewaard in je lied, en dat is ook wat het publiek mooi zal vinden. Niemand zit te wachten op een bedacht stukje muziek zonder gevoel.

4.Speel je favoriete artiesten na.

Dit punt gaat over muzikale ideeën. Je kunt die uit de boeken halen, maar je begrijpt pas hoe je ze moet toepassen als je een andere artiest ze hoort toepassen. Speel je favoriete artiesten na, en doe dat op het gehoor!

5. Schrijf je tekst zonder te editen.

Redigeren stopt de flow. Ga naar je sterke emotie toe. Verlies je erin en schrijf. Of neem je gesproken tekst op als dat de rem er af haalt.

Sinds mijn eerste geslaagde poging begin ik trouwens altijd met de tekst. Eerder begon ik altijd met de muziek maar verloor ik mezelf totaal. Dit kan voor jou anders zijn. Maar wellicht had je hetzelfde als ik.

Ik weet dat Michael Jackson altijd eerst begon met de muziek. Een bepaalde groove die lekker klonk. Eerst de bas. Dan de melodie en harmonie van het refrein.

6. Creëren =/= Editen.

Houdt deze twee bezigheden absoluut gescheiden.

Het zijn twee hele verschillende manieren van denken: In het creatieve proces zit je in de flow. Als je gaat editen ga je ordenen en kritisch zijn. Zet de goede ideeën in het zonnetje en wees niet bang weg te gooien wat niet goed is.

Tot slot (bonustip):

Reserveer een tijd in je agenda. Mijn leven is extreem vol: 2 kinderen. Eigen baas. Lesgeven en zelf performen. Fijne relatie. Broedplaats. Echt vol! Ik reserveer tijd en trek 1 of 2 uur uit om een stuk te schrijven. Of een uur om een stuk af te werken. Dit zorgt ervoor dat ik het ook echt ga doen!

Dus:

Ga er nu mee aan de slag. Is dit waardevol voor je? Laat het niet liggen. Maak dan nu een begin, en pak je agenda om 2 uur te reseveren voor je volgende lied!

Credits voor Susan Jane, die mij ontzettend geinspireerd heeft om te gaan schrijven.

Trouwens: Wil je er helemaal induiken en een week de tijd nemen om songs te schrijven? Kom de eerste week van augustus met ons mee naar deze geweldige plek in Frankrijk en doe mee aan de cursus.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page